Co potřebujeme?
– 300 g Medjool datlí, vypeckovaných
– 4 vrchovaté lžíce lískooříškového másla
– 2 lžíce javorového sirupu či medu
– 1 lžíce kakaa
– 1/4 hrnku jemně nasekaných lískových ořechů
– 2–4 lžíce rostlinného mléka (dle potřeby)
– cca 20 lískových ořechů, celých
– Na polevu: 200 g hořké čokolády (použila jsem 95%) + 1 lžička bambuckého másla + špetka soli
– Na posyp: 5 lžic jemně nasekaných lískových ořechů
Jak na to?
1. V misce smícháme ořechové máslo, sirup, kakao a nasekané ořechy. Pokud je směs příliš hustá, přimícháme rostlinné mléko.
2. Každou datli naplníme a vmáčkeme do ní oříšek.
3. Datle dáme aspoň na 30 minut do mrazáku, aby se lépe obalovaly (pokud spěcháme, můžeme přeskočit).
4. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a solí.
5. Následně v ní každou datli obalíme a posypeme nasekanými oříšky.
6. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice a můžeme podávat. Dobrou chuť! 

Lucky tip
– Jiné druhy datlí nedoporučuji, protože Medjool se dobře plní díky své velikosti a navíc jsou krásně měkké a karamelové — Medjool je jako Ferrari mezi datlemi! Koupíte je třeba v Kauflandu nebo Albertu.
– Kakao doporučuji nepražené, rozhodně ne chemicky zpracované holandské.
– Bambucké máslo můžete nahradit kokosovým olejem.
– Z této dávky vyjde zhruba 18 ks.
– Skladujeme v lednici ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.