Tisknout
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Květákový hummus

Květákový hummus (AIP, paleo, vegan, Whole30, low-carb)


  • Autor: Lucie Podolová
  • Doba přípravy: 5
  • Doba vaření/pečení: 30
  • Celková doba přípravy: in
  • Porce: 6 1x

Základní popis receptu

Jednoduchá náhrada hummusu pro ty, co jsou na Autoimunitním protokolu, paleo stravě nebo netráví luštěniny.


Co potřebujeme?

Dávky
  • 1 květák, nakrájený a uvařený na páře (cca 1300 g)
  • 1 paličku česneku
  • 1/2 lžičky kokosového oleje
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 3/4 lžičky himalájské soli
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 lžíce vody
  • K servírování: Olivy, zeleninu, olivový olej, čerstvé bylinky

Jak na to?

1. Nejprve si upečeme česnek. Odřežeme vršek palice, aby byly všechny stroužky odkryté, a přidáme na ně kokosový olej. Zabalíme do alobalu a pečeme při 200 °C asi 30 minut, dokud nezhnědne.
2. Po upečení vymačkáme stroužky upečeného česneku ze slupek a dáme je spolu se všemi ingrediencemi do mixéru.
3. Rozmixujeme dohladka a dochutíme. Hummus podáváme se zeleninou a olivami, zakápnutý olivovým olejem. Dobrou chuť! 🤍

POZN. V lednici vydrží minimálně 3 dny a zvládne i zamražení.

Lucky tip

Česnekových palic si rovnou upečte více a použijte je třeba k dochucení salátu nebo jako základ pro omáčku k masu. Využijete tak čas a energii na maximum.

  • Kategorie: Svačiny
  • Forma úpravy: Pečení
  • Typ kuchyně: AIP

Klíčová slova: hummus, bez luštěnin, pomazánka, svačina