Strava na Autoimunitním protokolu vychází z paleo stravování, takže luštěniny mezi povolené potraviny na AIP nepatří, stejně jako obiloviny či mléčné výrobky. Kromě toho je oproti paleo stravě v eliminační fázi Autoimunitního protokolu ještě vyřazeno několik dalších potenciálních alergenů, mezi které patří třeba ořechy a semínka… Pokud taky patříte mezi milovníky hummusu, nezoufejte – i v AIP variantě jde připravit a je opravdu výtečný.

Květákový hummus s crudité
Z čeho je originální hummus?
Hummus je lebanonský dip z vařené cizrny a tahini (pasty ze sezamových semínek), který se dochucuje olivovým olejem, citronem, česnekem a solí. Existují také různé ochucené varianty, například hummus s pálivou mletou paprikou nebo černými olivami.
Proč se hummus na AIP nesmí jíst?
Autoimunitní protokol vyřazuje ze stravy luštěniny a semínka kvůli vysokému obsahu antinutrientů a dalším potenciálním problémům pro střevo, které je cílem při AIP ozdravit a zmírnit tak nepříjemné symptomy autoimunitních onemocnění. Zatímco v některých receptech stačí zakázané suroviny na AIP jednoduše vynechat, z hummusu by nám zbyl jen olivový olej a ochucovadla… Proto přichází na scénu vařený květák, který je navíc skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.
Jak chutná hummus bez cizrny a bez tahini?
Sama jsem byla trošku skeptická, jestli bude hummus bez cizrny a semínek dobrý. U mě ale obstál na výbornou! Díky pečenému česneku má nezaměnitelný šmrnc a květák v kombinaci s olivovým olejem vykouzlí nadýchanou krémovou konzistenci.
Pro koho je hummus bez luštěnin a semínek vhodný?
Květákovým hummusem nepohrdnou lidé, kteří nejí luštěniny či semínka, například na Autoimunitním protokolu, paleo stravě či v případě alergie nebo intolerance. Hummus z květáku je zároveň veganský, nízkosacharidový (LCHF) a cukrfree, dokonce vhodný i při Whole30.
K jaké příležitosti se květákový hummus hodí?
AIP hummus je výborný v kombinaci s crudité (špalíčky zeleniny) a černými olivami jako svačina, lehká večeře či pohoštění pro návštěvy.
Tisknout

Květákový hummus (AIP, paleo, vegan, Whole30, low-carb)
- Celková doba přípravy: in
- Porce: 6 1x
Základní popis receptu
Jednoduchá náhrada hummusu pro ty, co jsou na Autoimunitním protokolu, paleo stravě nebo netráví luštěniny.
Co potřebujeme?
- 1 květák, nakrájený a uvařený na páře (cca 1300 g)
- 1 paličku česneku
- 1/2 lžičky kokosového oleje
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 3/4 lžičky himalájské soli
- šťávu z půlky citronu
- 2 lžíce vody
- K servírování: Olivy, zeleninu, olivový olej, čerstvé bylinky
Jak na to?
1. Nejprve si upečeme česnek. Odřežeme vršek palice, aby byly všechny stroužky odkryté, a přidáme na ně kokosový olej. Zabalíme do alobalu a pečeme při 200 °C asi 30 minut, dokud nezhnědne.
2. Po upečení vymačkáme stroužky upečeného česneku ze slupek a dáme je spolu se všemi ingrediencemi do mixéru.
3. Rozmixujeme dohladka a dochutíme. Hummus podáváme se zeleninou a olivami, zakápnutý olivovým olejem. Dobrou chuť! 🤍
POZN. V lednici vydrží minimálně 3 dny a zvládne i zamražení.
Lucky tip
Česnekových palic si rovnou upečte více a použijte je třeba k dochucení salátu nebo jako základ pro omáčku k masu. Využijete tak čas a energii na maximum.
- Doba přípravy: 5
- Doba vaření/pečení: 30
- Kategorie: Svačiny
- Forma úpravy: Pečení
- Typ kuchyně: AIP
Klíčová slova: hummus, bez luštěnin, pomazánka, svačina
P.S. Spoustu skvělých ingrediencí najdete na Světě plodů. S kódem luckyaip máte 5% slevu na celý nákup. 🙂