Tisknout
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

AIP velikonoční kokovajíčka (paleo, lowcarb)


  • Autor: Lucie Podolová
  • Celková doba přípravy: in
  • Porce: 12 1x
  • Dietní: Bezlepkový

Základní popis receptu

Lahodná “čokoláda” na povrchu, která po kousnutí křupne. Příjemně sladká chuť kokosové náplně se špetkou vanilky, která se rozplývá na jazyku. Tuhle jednoduchou dobrotu ve stylu tyčinek Bounty si nejspíš stejně jako já oblíbíte!


Co potřebujeme?

Dávky

Na vajíčka:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu + hrstka na dozdobení
  • 1 lžíci javorového sirupu či medu
  • ½ hrnku kokosového másla pokojové teploty
  • pár kapek přírodního vanilkového extraktu nebo špetku mleté vanilky

Na polevu:

  • PALEO VARIANTA: 1/3 hrnku vysokoprocentní čokolády (alespoň 86%) + 1 lžičku kokosového oleje
  • AIP varianta: karob (od oka) + 1 lžíci kokosového oleje

Jak na to?

  1. Povolené kokosové máslo ve středně velké míse smícháme s kokosem, vanilkou a medem či javorovým sirupem. Dobře promícháme.
  2. Lžící nabereme hmotu, vytvarujeme z ní kuličku, zploštíme ji a vytvarujeme do tvaru vajíčka (používám k tomu prostor mezi palcem a ukazováčkem). Pokládáme na talíř vyložený pečícím papírem.
  3. Hotová vajíčka dáme do mrazničky a připravíme si polevu – čokoládu nalámanou na drobné kousky rozehřejeme spolu s olejem na vodní lázni či v mikrovlnce (nezapomínáme co 30 sekund promíchat). Pokud chceme připravit AIP variantu, rozpustíme si nejprve olej a pak do něj postupně přimícháme karob, dokud nedosáhneme směsi připomínající barvou i konzistencí rozpuštěnou čokoládu.
  4. Kokosová vajíčka obalíme v polevě a můžeme je posypat strouhaným kokosem. Variantu s kokosem skladujeme v lednici maximálně po dobu jednoho týdne, zatímco karobová vajíčka uchováváme v mrazničce, protože karob se na teple rychle rozpouští. Dobrou chuť a krásné Velikonoce! 🖤 

Lucky tip

Kokosové máslo si můžeme za pár korun vyrobit sami doma – stačí 5–10 minut mixovat 2 hrnky strouhaného kokosu (doporučuji mixovat přerušovaně, nebo si už v mixéru nikdy nic neumixujeme). Jakmile je směs v mixéru tekutá, přelijeme ji do připravené skleničky a necháme zatuhnout. Skladujeme v lednici a jíme podle chuti.

  • Doba přípravy: 40
  • Kategorie: Dezerty
  • Typ kuchyně: AIP

Klíčová slova: Velikonoce