Tisknout
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
AIP masové kuličky

AIP masové kuličky se zeleninou (paleo, Whole 30)


  • Autor: Lucie Podolová
  • Celková doba přípravy: in
  • Porce: 4 1x
  • Dietní: Bezlepkový

Základní popis receptu

AIP klasika na oběd, svačinu, do práce i na cesty. Ochutnejte tuto lahodnou kombinaci masa a zeleniny i vy!


Co potřebujeme?

Dávky
  • 400 g mletého kuřecího masa (nebo krůtího)
  • 350 g mražené zeleniny pod svíčkovou nakrájené na proužky (např. Znojmia) NEBO stejné množství syrové, nadrobno nakrájené (mrkev, celer, pastiňák)
  • 3 prolisované stroužky česneku NEBO 2 PL sušeného
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 PL provensálských bylinek
  • 1 ČL himalájské soli
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • K servírování: salát, zeleninové pyré

Jak na to?

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a nachystáme si plech vyložený pečicím papírem.
2. Všechny ingredience rovnoměrně smícháme (používám ruce).
3. Tvarujeme stejně velké kuličky a dáváme na plech. Počet kusů záleží na velikosti, já měla 15.
4. Pečeme asi 40 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
5. Podáváme s pyré a salátem. Dobrou chuť! 🤍

Lucky tip

– Pokud používáte mraženou zeleninu, nechejte ji alespoň 30 minut povolit při pokojové teplotě.
– Pokud použijete tučnější mleté maso (např. hovězí), není třeba tolik oleje. Naopak kuřecí a krůtí jsou sušší, takže olej vyžadují.
– Kuličky chutnají výborně i studené. Můžete je taky zamrazit.

  • Doba přípravy: 10
  • Doba vaření/pečení: 40
  • Kategorie: Hlavní jídlo
  • Forma úpravy: Pečení
  • Typ kuchyně: AIP

Klíčová slova: AIP, maso, kuličky, eliminace