Recepty

AIP citronový chlebík (paleo, vegan)

Srp 3, 2021 | AIP, DEZERTY A MLSÁNÍ, PALEO, VEGAN

AIP citronovo-cuketový chlebík

AIP snídaně jsou pro mnohé peklo, obzvláště v letních měsících, kdy na vývary nemáme chuť. Co si tedy dát v AIP eliminaci na snídani? Využijte sezónu cuket a vyzkoušejte tento vláčný, lahodný AIP cuketový chlebík s citronem, který je bez lepku, cukru a laktózy.

Tento AIP dezert si můžete bez výčitek dát na snídani či na svačinu.

Jaké ingredience budeme na AIP cuketový chlebík potřebovat?

Základem tohoto výborného dezertu bez lepku, cukru, laktózy, ořechů a vajec je najemno nastrouhaná cuketa v kombinaci s citronovou šťávou a kůrou. Mezi další ingredience patří:

  • Kokosová mouka
  • Kokosový olej
  • Kolagen
  • Med či javorový sirup
  • Banán

Těsto je spojeno AIP želatinovým vejcem, které slouží jako náhrada vajec ve vyřazovací fázi Autoimunitního protokolu (AIP). Skládá se pouze ze 2 ingrediencí: kvalitní hovězí želatiny a vody. Jeho příprava vypadá složitě, ale nelekejte se – opravdu zabere jen pár minut. Díky želatině navíc podporuje ozdravení střeva při syndromu propustného střeva (tzv. Leaky Gut Syndrome), kterým trpíme my všichni, kteří máme jakékoliv autoimunitní onemocnění – třeba revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu nebo Crohnovu chorobu.

AIP citronovo-cuketový chlebík zachutná i dětem.

Jak paleo citronovo-cuketový chlebík chutná?

Je vláčný, měkký a nadýchaný. Sladký, ale ne přespříliš, a zároveň plný vlákniny a mikronutrientů díky cuketě a banánu. Ideální AIP dezert, svačinka či snídaně!

Pro koho je cuketový chlebík vhodný?

„Zucchini bread“ si oblíbili mnozí – lidé v eliminační fázi Autoimunitního protokolu, celiaci, lidé s intolerancí na mléko a vejce, paleo strávníci, děti i vegani. Věřím, že bude chutnat i vám!

Dobrou chuť!
Lucka

Tisknout
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
chlebík

AIP citronový chlebík (paleo, vegan)


  • Autor: Lucie Podolová
  • Celková doba přípravy: od in
  • Porce: 12 1x

Základní popis receptu

Vláčný AIP cuketový chlebík se svěží chutí citronu. Ideální dezert při eliminační fázi AIP, paleo stravě, potravinových intolerancích či pro děti!


Co potřebujeme?

Dávky
  • 70 g kokosové mouky
  • 3/4 ČL jedlé sody
  • 1/4 ČL soli
  • 3 PL kolagenu
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 23 PL medu nebo javorového sirupu
  • 3 PL kokosového mléka
  • 1 PL kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1 střední zralý banán (rozmačkaný)
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1 PL citronové kůry (nastrouhané)
  • 1 střední cuketa (nastrouhaná najemno)
  • Na želatinové vejce:
    • 60 ml (4 PL) vody
    • 1 PL želatiny

Jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na chlebík lehce vymažeme kokosovým olejem a poté vyložíme pečicím papírem (v případě silikonové formy to není třeba).
  2. V míse smícháme dohromady všechny suché ingredience (kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl a kolagen).
  3. Ve druhé misce smícháme javorový sirup nebo med, vanilku, kokosové mléko, kokosový olej, citronovou šťávu a rozmačkaný banán.
  4. Mokré ingredience přimícháme k suchým a poté přidáme nastrouhanou cuketu a citronovou kůru. Mícháme, dokud se cuketa a citronová kůra zcela nezapojí.
  5. Nyní si připravíme želatinové vejce – do malého rendlíku dáme vodu a jemně ji poprášíme želatinou. Poté metličkou směs prošleháme, aby byla želatina rovnoměrně rozmíchaná, a necháme 2 minuty odpočinout. Postavíme na plotnu a začneme ohřívat při nízké teplotě. Mícháme metličkou, dokud se želatina nerozpustí. Odstavíme z plotny a pořádně prošleháme, dokud nenapění jako klasické prošlehané vejce. Okamžitě přimícháme do těsta.
  6. Těsto nalijeme do formy a vrch uhladíme. Pečeme po dobu 45–50 minut. Hotový chlebík poznáme tak, že párátko po zapíchnutí doprostřed bude čisté.
  7. Vyjmeme z trouby. Před krájením necháme chlebík úplně vychladnout.
  8. Uchováváme v chladničce až 4 dny nebo v mrazničce až 3 měsíce. Před zmrazením můžete nakrájet na jednotlivé porce. Dobrou chuť!

Lucky tip

  • Pokud nemáme bio citrón, nejdříve jej vyluhujeme v roztoku sody a vody.
  • Pro veganskou verzi nahradíme želatinu agarem agarem a kolagen zcela vynecháme.
  • Doba přípravy: 20
  • Doba vaření/pečení: 45
  • Kategorie: Dezerty, snídaně
  • Forma úpravy: Pečení
  • Typ kuchyně: AIP

Klíčová slova: AIP dezert, AIP snídaně, cuketa, citron, sladké, paleo

Lucie Podolová

Ahoj, jmenuji se Lucka a mám revmatoidní artritidu, kterou jsem dostala do úplné remise díky autoimunitnímu protokolu alias AIP.

MŮJ PŘÍBĚH

AIP kari s kokosovým mlékem (paleo, Whole30, low-carb)

AIP kari s kokosovým mlékem (paleo, Whole30, low-carb)

Masové směsi se zeleninou jsou jedním z nejvděčnějších AIP jídel, která se v mém jídelníčku objevují několikrát týdně. A jelikož mám ráda exotické chutě, často si dělám kari, které zjemňuji kokosovým mlékem. Je krémové a vynikající!

Navíc jej lze připravit i ve veganské verzi, což ocení ti z vás, kterým jsem pomohla nastavit modifikovanou verzi AIP bez masa, protože ho nejíte…

🍛 Klasická kari směs koření se v AIP eliminaci nesmí, což lze ovšem jednoduše nahradit kurkumou — čerstvou, či sušenou.

Proč ji jíst? Kurkuma je skvělým antioxidantem a podporuje trávení, psychiku i klouby. TIP: Její vstřebatelnost (mimo eliminaci) podpořte pepřem, protože piperin zvyšuje absorpci kurkuminu až o 2000 %.

POZNÁMKA: Klasická rýže není v AIP eliminaci povolena, ale pokud ji máte už nazpět zařazenou jako já, klidně si ji dejte 🍚 A pokud jste v eliminaci, pak zvolte květákovou rýži. Pojďme na to! 👩🏻‍🍳

AIP velikonoční kokovajíčka (paleo, low-carb)

AIP velikonoční kokovajíčka (paleo, low-carb)

Velikonoce na AIP jsou jiné a mazancem ani vajíčky si je nezpestříte. Ale není vajíčko jako vajíčko… a jednou za čas si na AIP nějakou sladkost dopřát můžete. Tuhle jednoduchou dobrotu ve stylu tyčinek Bounty si nejspíš stejně jako já oblíbíte!