AIP citronovo-cuketový chlebík
AIP snídaně jsou pro mnohé peklo, obzvláště v letních měsících, kdy na vývary nemáme chuť. Co si tedy dát v AIP eliminaci na snídani? Využijte sezónu cuket a vyzkoušejte tento vláčný, lahodný AIP cuketový chlebík s citronem, který je bez lepku, cukru a laktózy.

Tento AIP dezert si můžete bez výčitek dát na snídani či na svačinu.
Jaké ingredience budeme na AIP cuketový chlebík potřebovat?
Základem tohoto výborného dezertu bez lepku, cukru, laktózy, ořechů a vajec je najemno nastrouhaná cuketa v kombinaci s citronovou šťávou a kůrou. Mezi další ingredience patří:
- Kokosová mouka
- Kokosový olej
- Kolagen
- Med či javorový sirup
- Banán
Těsto je spojeno AIP želatinovým vejcem, které slouží jako náhrada vajec ve vyřazovací fázi Autoimunitního protokolu (AIP). Skládá se pouze ze 2 ingrediencí: kvalitní hovězí želatiny a vody. Jeho příprava vypadá složitě, ale nelekejte se – opravdu zabere jen pár minut. Díky želatině navíc podporuje ozdravení střeva při syndromu propustného střeva (tzv. Leaky Gut Syndrome), kterým trpíme my všichni, kteří máme jakékoliv autoimunitní onemocnění – třeba revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu nebo Crohnovu chorobu.

AIP citronovo-cuketový chlebík zachutná i dětem.
Jak paleo citronovo-cuketový chlebík chutná?
Je vláčný, měkký a nadýchaný. Sladký, ale ne přespříliš, a zároveň plný vlákniny a mikronutrientů díky cuketě a banánu. Ideální AIP dezert, svačinka či snídaně!
Pro koho je cuketový chlebík vhodný?
„Zucchini bread“ si oblíbili mnozí – lidé v eliminační fázi Autoimunitního protokolu, celiaci, lidé s intolerancí na mléko a vejce, paleo strávníci, děti i vegani. Věřím, že bude chutnat i vám!
Dobrou chuť!
Lucka

AIP citronový chlebík (paleo, vegan)
- Celková doba přípravy: od in
- Porce: 12 1x
Základní popis receptu
Vláčný AIP cuketový chlebík se svěží chutí citronu. Ideální dezert při eliminační fázi AIP, paleo stravě, potravinových intolerancích či pro děti!
Co potřebujeme?
- 70 g kokosové mouky
- 3/4 ČL jedlé sody
- 1/4 ČL soli
- 3 PL kolagenu
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2–3 PL medu nebo javorového sirupu
- 3 PL kokosového mléka
- 1 PL kokosového oleje (rozpuštěného)
- 1 střední zralý banán (rozmačkaný)
- 2 PL citronové šťávy
- 1 PL citronové kůry (nastrouhané)
- 1 střední cuketa (nastrouhaná najemno)
- Na želatinové vejce:
- 60 ml (4 PL) vody
- 1 PL želatiny
Jak na to?
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na chlebík lehce vymažeme kokosovým olejem a poté vyložíme pečicím papírem (v případě silikonové formy to není třeba).
- V míse smícháme dohromady všechny suché ingredience (kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl a kolagen).
- Ve druhé misce smícháme javorový sirup nebo med, vanilku, kokosové mléko, kokosový olej, citronovou šťávu a rozmačkaný banán.
- Mokré ingredience přimícháme k suchým a poté přidáme nastrouhanou cuketu a citronovou kůru. Mícháme, dokud se cuketa a citronová kůra zcela nezapojí.
- Nyní si připravíme želatinové vejce – do malého rendlíku dáme vodu a jemně ji poprášíme želatinou. Poté metličkou směs prošleháme, aby byla želatina rovnoměrně rozmíchaná, a necháme 2 minuty odpočinout. Postavíme na plotnu a začneme ohřívat při nízké teplotě. Mícháme metličkou, dokud se želatina nerozpustí. Odstavíme z plotny a pořádně prošleháme, dokud nenapění jako klasické prošlehané vejce. Okamžitě přimícháme do těsta.
- Těsto nalijeme do formy a vrch uhladíme. Pečeme po dobu 45–50 minut. Hotový chlebík poznáme tak, že párátko po zapíchnutí doprostřed bude čisté.
- Vyjmeme z trouby. Před krájením necháme chlebík úplně vychladnout.
- Uchováváme v chladničce až 4 dny nebo v mrazničce až 3 měsíce. Před zmrazením můžete nakrájet na jednotlivé porce. Dobrou chuť!
Lucky tip
- Pokud nemáme bio citrón, nejdříve jej vyluhujeme v roztoku sody a vody.
- Pro veganskou verzi nahradíme želatinu agarem agarem a kolagen zcela vynecháme.
- Doba přípravy: 20
- Doba vaření/pečení: 45
- Kategorie: Dezerty, snídaně
- Forma úpravy: Pečení
- Typ kuchyně: AIP
Klíčová slova: AIP dezert, AIP snídaně, cuketa, citron, sladké, paleo